Garanti vid bilköp

Last updated on: Published by: admin 0

Om det finns något som man verkligen vill ha bra garantier på så är det stora köp som hus och bil. Tänk att köpa en bil för 200 000 kronor utan garantier – man vore fullkomligt galen! Det slog mig i alla fall sist jag köpte bil, en Skoda hos en Skoda återförsäljare nere i Ystad, att tänk om man hade rullat iväg härifrån med bilen utan garanti och kraschat den på vägen hem. Oavsett orsak så hade pengarna varit i sjön. Att köpa ny bil är kul, men dyrt. Klart man vill ha garantier. Det ska man kräva också.

Om bilen

Hur som helst, jag är supernöjd med bilen, en Skoda Fabia i läcker röd färg. Jag hittar ursäkter hela tiden för att få gå ut och köra en sväng, vilket kan låta kul ibland, för det har ju blivit riktigt genomskinligt. Men så får man väl vara när man har en ny bil, inte sant? Jag är supernöjd med bilen, men också med bilfirman som sålde den till mig, för de var verkligen trevliga, pålästa och fulla med en massa bonusar. Det är så företag ska vara, tycker jag.

Stå emot impulser

Även om jag är påläst kring det här med försäkringar, garantier och lån så måste jag alltid hålla mig själv hårt i tyglarna, för jag är också positivt lagd och drivs av impulser. När jag får en idé i huvudet så vill jag verkställa den på en gång. Då gör man sällan särskilt bra affärer. Denna gången gjorde jag dock det.

 

Vad gäller när man handlar arbetsbelysning?

Last updated on: Published by: admin 0

Arbetsbelysning är 12 volts lampor som ofta används på maskiner, lastbilar och i vissa fall även på byggnadsfasader. Lamporna är väldigt robusta och stryktåliga och går därmed inte inte sönder i första taget. Garantin som ofta erbjuds för arbetslampor brukar variera mellan 1 år till 5 år beroende på modell och varumärke. Garantierna som utlovas av respektive återförsäljare brukar omfatta produktfel av olika slag men inte handhavande fel. Ett handhavande fel är ett fel som orsakats av kunden och som inte täcks av garantin.

Tips kring arbetsbelysning

Vi rekommenderar följande två metoder när man handlar arbetsbelysning.

  1. Välj billig arbetsbelysning som inte kostar mer än ett par hundralappar om situationen tillåter detta. Anledningen till att många handlar billiga arbetslampor är just på grund av beskrivningen ovan. Vid handhavande fel så täcks alltså inte garantin av återförsäljare och då kan man enkelt handla en ny lampa utan en märkbar förlust i kassan. Detta förutsätter att situationen (arbetsmiljön) tillåter detta och att det inte finns några krav på hög kapslingsklass etc.
  2. Handla världsledande arbetsbelysning som Vision X som är ett amerikanskt varumärke. Deras arbetsbelysning levereras med fem års garanti dock är priset skyhögt. Du kommer att slippa fallerande arbetsljus men dock måste du tänka på att garantin inte täcker vårdslös hantering av lamporna, d.v.s handhavande fel.

Blixtljusramper – att tänka på

Det finns en del olika blixtljusramper på marknaden idag. Ramperna varierar mycket både i kvalitet och utformning, och en stor mängd av dessa produkter får inte användas på vanliga vägar. Var noggrann med att undersöka att er blixtljusramp uppfyller ECE-R65 klassning så får de användas på allmänna vägar. Detta är väldigt viktigt att tänka på när du handlar både blixtljus och blixtljusramper om helst vill undvika böter.

Vad gäller när man handlar belysning?

Last updated on: Published by: admin 0

Produktgarantier kan upplevas som ett diffust område ifall man läser företags köpvillkor. Men detta är egentligen långt ifrån sanningen. Reglerna är solklara och tydliga, som konsument har man egentligen mycket att säga till om ifall en produkt inte fungerar som den ska, så länge garantin inte gått ut. Tiden för garantierna varierar väldigt mycket när det gäller belysning, allt från 1 år som är ett minimum för alla produkter oavsett bransch, till 5 år är en relativt vanligt förekommande syn. Vi intervjuade Erik hos Svealight som gav sin syn på garantier inom belysningsbranschen.

Stora kvalitetsskillnader när det gäller Lysrör och Downlight

Erik förklarar att de själva inte bestämmer garantitiden utan att denna bestäms av leverantören som sedan efterföljs av dom själva. Det finns en del företag i Sverige som själva bestämmer garantitiden men detta komplicerar till det hela när produkter fallerar utan support från leverantören. I många fall blir kunden lidande och ärenden som egentligen ska kunna lösas snabbt och enkelt fastnar i en administrativ djungel.

”Att själva utöka garantin och ta hand om riskerna ger inga fördelar i det långa loppet och därför har vi helt undvikit att göra som många av våra konkurrenter.” Säger Erik.

”Om du exempelvis handlar en downlight som levereras med en 5 års garanti så är det 5 år som gäller och inget annat. Ifall lampan fallerar inom denna tidsperiod så ska den bytas ut omedelbart. Detsamma gäller även för lysrör och andra produkter i vårt sortiment, vi göra inga undantag.”

Downlight är en vanlig förekommande ljuskälla i svenska hem och man bör helst undvika att handla billiga downlight armaturer med garantier som endast sträcker sig på 1 år, och detta gäller naturligtvis även för lysrör, enligt Erik.

Sveriges konsumenter

Last updated on: Published by: admin 0

Vi upplever att många konsumenter inte riktigt vet vad som gäller när det kommer till garantier både kring försäljning i butik och på nätet. Vi kommer att upplysa våra besökare i denna blogg om vad som verkligen gäller när det uppstår problem med eventuella reklamationer. Jag rekommenderar att ni tar en titt på videon nedan.